Fång

Om Fång

Våren är en härlig tid, både för djur och människor. Solen står högre på himlen, alla får mer energi och gräset börjar gro.  Hästarna kan vara ute längre och de njuter av det första gräset. Men för vissa hästar slutar den här fina tiden i en mardröm på grund av gräsbetet! Alla som haft en häst eller ponny med fång kan instämma i att detta inte är någon överdrift.

Av alla sjukdomar som kan drabba våra hästar är fång en av de mest smärtsamma. Den är i regel inte dödlig i sig, men resulterar ofta i ett långdraget lidande för hästen. En del av hästarna måste til sist avlivas i enlighet med djurskyddslagen på grund av kroniska förändringar i hovarna och konstant smärta.

Symtom på Fång

Detta är en bild av en häst med fång. Hästen lägger vikten på bakbenen för att avlasta frambenen. Den vill inte gå,särskilt inte på hårt underlag. Den här hästen har redan haft fång ett bra tag, vilket syns på liggsåret over höften.

Båda framhovarna är varma och man kan känna en tydlig puls på insidan av de främre underbenen.

Om sjukdomen är aggresiv kan hästen drabbas av fång på alla fyra benen.

Sjukdomen kan dessvärre också komma smygande och då kan den vara svårare att upptäcka i tid.  Ju Längre tid som går från sjukdomsstart till behandling, desto större förändringar hinner uppstå i hästens hovar.

Detta bidrar till ett långvarigt sjukdomsförlopp och försämrar hästens prognos.

Vad är fång?

Fång är ett inflammationstillstånd inne i hoven. Observera dock att inflammationen INTE beror på bakterier.

När en häst drabbas av fång förstörs strukturerna som förbinder de yttre och inre lamellerna. Detta beror på vissa kemiska ämnen som produceras i hästens stortarm och transporteras till hovarna med blodet.  Syrebristen medför också skador på lamellernas blodkärl så att det sipprar ut blod och vätska i den omgivande vävnaden.

Bilden visar utdömd för fång ,leverskador. 21 år gammal.

Varför gör det så ont?

Den kraftiga smärtan vid fång beror på syerbrist, vävnadsskador och blödningar i de inre lamellerna som ju är välförseddda med nervvävnad. Graden av smärta beror på i stor utsträckning på hur omfattande vävnadsskadan är. Om hästen har kraftiga smärtor som inte kan dämpas med smärtstillande medicin är orsaken ofta stora skador på hovens lameller.

Röntgen är dock ett värdefullt hjälpmedel för bedömning av skadornas omfång samt för att fastställa en prognos. Prognosen på biderna ska dock utvärderas noggrant och man måste ta hänsyn till hästens smärtnivå när man bedömer det fortsatta förloppet.

Bilden visar hur hovförändringar på en häst som har drabbas av fång.

Orsaker till fång

Det finns många orsaker till fång hos hästar och ponnyer.

Det finns emellertid några orsaker som är vanligare än andra.

1. För mycket gräs är en mycket vanlig orsak, och det är normalt den som man förknippar med symtomen på fång.

2. För mycket kraftfoder eller spannmål är också en vanlig orsak till fång, särskilt om hästen föräter sig och får i sig större mängder foder än den brukar.

3. Övervikt eller fetma kan vara en direkt orsak, men är vanligtvis en bidragande faktor tillsammans med stora mängder gräs eller för mycket kraftfoder.

4. Allvarliga infektionssjukdomar kan lätt sluta i fång. Här är det vanligaste infektionstillstånden livmoderinfektioner efter en tillbakahållen efterbörd, allvarliga virusinfektioner och bukhinneinfektion efter kolikoperation.

5. Mekaniska skador på hovarna efter en längre galopp på frusen mark eller asfalt kan orsaka fång.

6. Fång kan också uppstå efter en längre tids överbelastning vid allvarliga skador, t.ex. brutna ben. I en sådan situation kan hästen inte stödja på det sjuka benet och överbelastar det motatta benet.

7. Vissa typer av läkemedel kan också orsaka fång, speciellt långtidsverkande binjurebarkhormon (kortison) som används till allergiska hästar med luftvägsproblem eller hästar med sommareksem.

8. Slitligen nämns också Cushings syndrom(godartad svulst i hjärnans hypofys) som en förhållandevis vanlig orsak till kroniskt fång hos äldre eller gamla hästar.

I nu läget saknar vi speciellt kunskaper om varför vissa hästar är så utsatta för fång medan andra aldrig drabbas någonsin. Vi kan dock med säkerhet fastslå att om hästen väl drabbats av fång en gång är risken större att det händer igen.

Därför ska man vara extra uppmärksam och vidta alla möjliga säkerhetsåtgärder om man har en häst eller ponny som haft fång. 

Hovslagaren är en viktig samarbetspartner

Fång får alltid konsekvenser för hästens hovar och därför är det otroligt viktigt att skydda dem så mycket som möjligt tiden efter att hästen haft fång. Verkning ser till att hoven återfå sitt normala utseende.

Det finns inga specifika beslag som alltid fungerar vid fång.  Rätt beslag ska avgöras i samråd mellan hovslagare och veterinär mot bakgrund av hästens tillstånd och eventuella röntgenförändringar. Hästägaren ska alltid räkna med att hästen måste verkas regelbundet (4-6 veckors intervall) efter fång och även om hästen inte är van vid att gå i skor måste den göra det de första 2-4 verkningsomgångarna.  Sammantagetökar detta hästens chans till en lyckad behandling och en bra framtid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

25.05 | 07:24

Hejsan. Jag är intresserad av Saracens örter. Vart ser jag priser? Öppettider?

Med vänlig hälsning, Maria Mård

...
16.02 | 21:58

Vad underbara ni är.

...
08.02 | 21:54
Om oss har mottagit 2
09.07 | 21:28
Hem har mottagit 6
Du gillar den här sidan